XI. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi
6 Haziran Diyetisyenler Günü Etkinliği
Akreditasyon
Bölümümüz
Cumhuriyetimiz 100 Yaşında
Youtube Yanalımız Yayında
Beslenme Bilimleri

Genel Bilgi

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Aylin Ayaz

Beslenme Bilimleri Anabilim dalı, besin ögelerinin türlerini, miktarlarını, özelliklerini, biyokimyasal ve fizyolojik süreçlerdeki rollerini, besinlerin bileşimini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, üretimden tüketime değin besinlere uygulanan işlemlerin besin ögelerine etkilerini ve ayrıca çeşitli yollarla besine bulaşarak besin kirliliğine neden olan bileşenleri inceleyen bilim dalıdır. Anabilim dalı çalışmaları ile yaşam boyu birey ve toplum sağlığının korunması için gerekli ileri düzeyde bilgi üretmeyi, araştırma ve uygulamalar yapmayı ve bu çerçevede akademik bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bugüne değin beslenme bilimi üzerindeki araştırmalar, insanın büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesi için 40’dan fazla türde besin öğelerine gereksinimi olduğunu göstermiştir. İnsanin beslenmenin temelini gereksinimi oluşturan olan ve proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olmak üzere altı grupta toplanan bu besin öğelerinin organizmada sayısız işlevleri vardır. Bu işlevlerin optimum düzeyde yerine getirilmesi için, besin öğelerinin yeterli miktarlarda ve dengeli olarak vücuda alınması gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenme bireyin, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimini etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Besin ögelerinden herhangi biri veya birkaçı sağlanmadığında vücut çalışmasındaki aksamalar sonucu büyüme, gelişme ve genel sağlık durumunda bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Bu bozukluklar dolaylı olarak bireyin sosyal ve ekonomik yaşamını da etkileyebilmektedir. Bu nedenle beslenmede amaç; bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik durum göz önünde bulundurularak gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesi, yani yeterli ve dengeli beslenmesidir.

Misyon
21. yüzyılın gereksinimlerini karşılayacak üst düzey bilgi ve beceri ile donatılmış beslenme bilimcileri yetiştirilmesi için uluslararası standartlarda eğitim-öğretim programı uygulamak, araştırma olanakları sunmak, üretilen bilginin ilgili tüm sektörlere iletilmesini, kullanılmasını sağlamak ve sürekli gelişmek.

Vizyon
Türkiye’de “Beslenme Bilimleri Mükemmelliyet Merkezi” olmak ve dünyada “Beslenme Bilimleri Mükemmelliyet Merkezleri”  arasında yer almak.

Beslenme için gerekli besin öğeleri besinlerle sağlanır. Besinler satın alma, hazırlama, pişirme ve saklama gibi pek çok işlemden geçirilerek tüketilir. Bu işlemler temel ilkeler doğrultusunda yapılmadığında besin ögelerinde kayıplar ortaya çıkar. Bu durum ekonomik kayıp yanında yetersiz ve dengesiz beslenmeye de zemin hazırlar. Besinlerin uygunsuz koşullarda hazırlanması, işlenmesi ve saklanması zararlı öğelerin vücuda girmesine de yol açar. Bu doğrultuda, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı;

  1. Değişen yaşam koşullarına uygun, sağlığı geliştirici, hastalıktan koruyucu ve tedavide etkin olan besin özelliği taşıyan ve/veya taşımayan diyet faktörlerinin işlevlerine yönelik gerekli alt yapıyı oluşturacak araştırmaları ve besin analizi, kimyası ve biyokimyası konularında eğitim faaliyetlerini yürütür.
  2. Üretim-tüketim zincirindeki tüm aşamalarda, besinlerde oluşan değişiklikler ile bunların insan vücudundaki metabolik etkilerini inceler.
  3. Sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik, çevreye uyumlu besinler geliştirir ve bunların doğru kullanımını sağlar.

Öğretim Üyeleri

Prof. Dr. Aylin Ayaz

baylin@hacettepe.edu.tr   

Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel 

zbtuncer@hacettepe.edu.tr

Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu

asli.akyol@hacettepe.edu.tr

Doç. Dr. Nesli Ersoy              

nesli.arpaci@hacettepe.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer

fundat@hacettepe.edu.tr

Öğretim Yardımcıları

Araş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş

cetin.cansu@hacettepe.edu.tr

Araş. Gör. Zeynep Büşra Bozkurt

zeroglu@hacettepe.edu.tr

Araş. Gör. Seray Akalın Saygılı (ÖYP)

seray.akalın@hacettepe.edu.tr

Araş. Gör. Hacer Yalçimin Öcal (ÖYP)

haceryalcimin@hacettepe.edu.tr