XI. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi
6 Haziran Diyetisyenler Günü Etkinliği
Akreditasyon
Bölümümüz
Cumhuriyetimiz 100 Yaşında
Youtube Yanalımız Yayında
Diyetetik

Genel Bilgi

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. F. Gülhan Samur

Doğumdan itibaren bireyin beslenme şekli, bazı hastalıkların oluşma riskini arttırabilmekte veya çocuk ölüm nedenlerini oluşturan birçok hastalığın temelinde beslenme yetersizliği sorunu görülmektedir. Bu nedenle döllenmeden başlayarak büyüme ve gelişmenin tamamlanmasına kadar uzanan değişik dönemlerde; organizmanın anatomik, fizyolojik ve psikolojik özelliklerinin bilinerek beslenme ilkelerinin uygulanması ve daha erken yaşlarda doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması çok önemlidir. Ayrıca gerek gebe gerekse emzikli anne beslenmesinin, annenin ve bebeğin sağlığındaki önemi tartışılmazdır.

Bebeklikten başlayarak her yaş grubunda görülebilen çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan beslenme ve metabolizma ile ilgili bozuklukları azaltmak, ilerlemesini önlemek ve   iyileşmeye   yardımcı   olmak   amacıyla normal beslenme şeklinde yapılan değişikliklere “Diyet Tedavisi/Klinik Beslenme” denir. Diyet; bireyin yaşına, cinsine, alışkanlıklarına, vücut fiziksel yapısına, aktivitesine, beslenme sosyoekonomik koşullarına göre ve uygun besin hazırlama ve pişirme yöntemleri kullanarak düzenlenmelidir. Çocukluk çağında veya daha ileriki yaşlarda tanısı konulan ve tedavisine başlanan kronik, endokrin, metabolik ve malabsorpsiyon hastalıklarının pek çoğu ilaç tedavisinin yanı sıra ve hatta bazen tek başına yaşam boyu diyet tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Bu nedenlerle gerek çocuk, gerekse yetişkin hastaların hızlı ve etkin şekilde tedavisinde ve sağlıklı bir yaşam sürmesinde diyetetik biliminin büyük bir önemi vardır. 

Misyon

Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıkların tıbbi ve cerrahi tedavilerine uygun tıbbi beslenme programlarının uygulanması için uluslararası ve akademik standartlara uygun eğitim ve öğretim gören “diyetisyen” ünvanlı meslek mensuplarını yetiştirmek, araştırma olanaklarını sunmak, edinilen bilgi ve deneyimlerin uygulanmasını sağlamak, yayın yapmak ve danışmanlık hizmetlerini yerine getirmek.

Vizyon

Beslenme biliminin ilkelerinin sağlık ve hastalık durumlarında uygulanmasını sağlamak, bu doğrultuda eğitim, araştırma yapmak ve sürekli gelişmek.

Öğretim Üyeleri

Prof. Dr. F. Gülhan Samur                       

gsamur@hacettepe.edu.tr

Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel

hgokmen@hacettepe.edu.tr

Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu

fisunogl@hacettepe.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar

aylinn@hacettepe.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin

arzu.kabasakal@hacettepe.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz

fatma.celik@hacettepe.edu.tr

Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu

turkoglu@hacettepe.edu.tr

Öğretim Yardımcıları

Araş. Gör. Öznur Aydın

oznuraydin@hacettepe.edu.tr

Araş. Gör. Simge Ceren Kurt

simgeeceren@hacettepe.edu.tr

Araş.Gör.Ayşe Şeyma Erdinç (ÖYP)

ayseseymaerdinc@hacettepe.edu.tr

Araş.Gör. Elif Tunçil (ÖYP)

elif.tuncil@hacettepe.edu.tr

Araş.Gör. Yeşim Öztekin (ÖYP)

yesimoztekin@hacettepe.edu.tr