Genel Bilgi
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Mevlüde Kızıl
Günümüzde çalışanların sayısının hızla artması, kadının çalışma hayatına atılması, kentleşmedeki hızlanma, sosyo-kültürel ve ekonomik yapıdaki değişmeler nedeniyle toplu beslenme yapılan kuruluşlarda beslenenlerin sayısı gün geçtikçe artmış, toplumdaki bu değişimlere paralel olarak toplu beslenme konusuna daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Toplu Beslenme Yapan kuruluşlarda, Kurum Beslenme Servisi Örgütünün esas amacı; beslenmesi sağlanan kişilerin yeterli ve dengeli, hijyenik, bireylerin lezzet anlayışı ve alışkanlıklarına uygun, psikolojik doyum sağlayan, ekonomik ve eğitici bir beslenme servisi sunmaktır. İyi bir organizasyon ve geniş harcamalar gerektiren bu kuruluşlar, okullar, hastaneler, bankalar vb. kamu kuruluşları ile otel, restoran, hızlı-hazır beslenme sistemleri gibi çok çeşitli ve değişik özellikteki organizasyonları içermektedir. Bu kuruluşlar insan beslenmesi ve sağlığında önemli sorumluluklar yüklenmek zorundadır. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi için; toplu beslenme sistemleri, özellikleri ve örgütlenme modelleri, yönetim kuram ve ilkeleri, çağdaş yöneticinin özellikleri, işe alma, personel seçimi, eğitimi, denetimi ve görev tanımlama, toplu beslenme sistemlerinde fizik koşullar, araç-gereç seçimi, temizliği ve bakımı, menü planlama ilkeleri, menü yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifleri ve önemi, satın alma yöntemleri, yiyecek spesifikasyonları, ihalelerin hazırlanması, yiyecekleri depolama yöntemleri ve ilkeleri, yiyeceklerin hazırlık ve üretim aşamasındaki ilkeler, servis teknikleri ve servis modelleri, artıkların kaldırılması, besin, araç-gereç ve bireysel hijyen, maliyet kontrolü ve maliyet analizi, iş güvenliği ve ergonomisi gibi konuların her aşamasında bilimsel bilgi ve beceri gereklidir. Bu alanda yapılan araştırmalar desteği ile teknolojik gelişime bağlı olarak sürekli iyileştirmede ilgi alanının odak noktasıdır.
Misyon
Uluslararası standartlar çerçevesinde ülkemizde kaliteli ve güvenilir Toplu Beslenme Hizmetlerinin sağlanabilmesi amacıyla; Evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürüne saygılı, toplu beslenme alanında donanımlı, üstün nitelikli Yönetici Diyetisyen yetiştirilmesine katkı sağlamak, TBS alanında eğitim, öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri vermektir.
Vizyon
Toplu Beslenme alanında donanımlı mezunları, Yaptığı bilimsel çalışmalar ve danışmanlık hizmetleri ile Ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, tercih edilen, sürekli gelişen, örnek ve lider bir anabilim dalı olmak, TBS ABD’nı, Bölümümüzü, Üniversitemizi ve Ülkemizi en üst düzeyde temsil etmek.
Öğretim Üyeleri |
|
Prof. Dr. Mevlüde Kızıl |
mkizil@hacettepe.edu.tr |
Prof. Dr. Derya Dikmen |
ddikmen@hacettepe.edu.tr |
Doç. Dr. M.Merve Tengilimoğlu Metin |
tengilimoglu@hacettepe.edu.tr |
Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir |
aslihan.demir@hacettepe.edu.tr |
Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş |
damla.gumus@hacettepe.edu.tr |
Öğretim Yardımcıları |
|
Araş.Gör. Ömer Faruk Karabulut |
omerfaruk@hacettepe.edu.tr |
Araş.Gör. Bengü Güzel (ÖYP) |
benguguzel@hacettepe.edu.tr |
Araş.Gör. Lütfiye Parlak Yetişen (ÖYP) |
lutfiyeparlak@hacettepe.edu.tr |
Araş. Gör. Enes Mustafa Uçar (ÖYP) |
enesmustafaucar@hacetttepe.edu.tr |
Araş. Gör. Eylem Ezgi Tüyben Altuğ (ÖYP) |
eylemezgituyben@hacettepe.edu.tr |